Thursday, September 9, 2010

Malaysian Insider, BENDERA didakwa ada hubungan

KUALA LUMPUR: Jaringan Melayu Malaysia (JMM) membuat laporan polis terhadap Malaysian Insider dan mengemukakan bukti yang mengaitkan portal berita itu dengan Kumpulan Bendera Demokrasi Rakyat (BENDERA), Indonesia.

JMM yang diketuai Yang Dipertuanya, Azwanddin Hamzah; Setiausaha Agung Tengku Amalluddin Sani dan ahli jawatankuasa lain membuat laporan di Balai Polis Travers, di sini pada jam 2.30 petang semalam. Katanya, bukti diserahkan kepada polis itu membabitkan dua dokumen dan satu gambar, tetapi ia tidak boleh didedahkan kepada media dan umum kerana dikategorikan sebagai sulit. “Ketiga-tiga bukti itu dialamatkan oleh seseorang kepada saya melalui pos, tetapi tidak mengetahui dari mana dan siapakah individu berkenaan.

Wednesday, September 8, 2010

JMM serah dua bukti kukuh - Azwanddin

Azwanddin Hamzah (tiga dari kiri) bersama sebahagian ahli JMM menunjukkan laporan poils terhadap penglibatan portal propembangkang The Malaysian Insider di Balai Polis Travers, Kuala Lumpur, semalam.

KUALA LUMPUR 7 Sept. - Jaringan Melayu Malaysia (JMM) hari ini membuat laporan polis berhubung dakwaan hubungan istimewa portal berita propembangkang, The Malaysian Insider dengan tiga pemimpin Kumpulan Benteng Demokrasi Rakyat (Bendera) di Indonesia.

Laporan yang dibuat di Balai Polis Jalan Travers pukul 2.30 petang itu, bertujuan menyerahkan dua bukti kukuh didakwa boleh mengaitkan portal berita tersebut dengan tiga pemimpin terbabit.

Yang Dipertua JMM, Azwanddin Hamzah berkata, pihaknya percaya dua bukti itu mampu membantu polis dalam penyiasatan kes tersebut.

"Satu daripada bahan bukti itu adalah dokumen bergambar yang dipercayai boleh mengaitkan hubungan istimewa antara portal berita tersebut dengan Bendera.

"Satu lagi adalah dokumen diklasifikasikan polis sebagai dokumen persendirian. Kita (JMM) tidak dibenarkan mendedahkan bukti itu kepada mana-mana pihak.

Tuesday, September 7, 2010

JMM serah bukti kepada Polis kaitkan The Malaysian Insider dengan Bendera

Jaringan Melayu Malaysia (JMM) menyambut baik kenyataan yang dikeluarkan oleh Ketua Polis Negara Tan Sri Musa Hassan pada 4 September 2010 bahawa Polis DiRaja Malaysia (PDRM) bersedia menyiasat portal The Malaysian Insider yang didakwa mempunyai hubungan dengan 3 pemimpin Batak Kristian BENDERA jika menerima lapuran dari mana-mana pihak.

JMM hari ini telah membuat lapuran Polis terhadap Malaysian Insider dan juga mengemukakan bukti kepada pihak Polis mengenai hubungan Malaysian Insider dengan BENDERA.

JMM memohon jasabaik Jahabar Sadiq untuk memberikan penjelasan terlebih dahulu mengenai hubungan beliau dengan Dato Kalimullah Hassan, Anwar Ibrahim, Lim Guan Eng, Surya Paloh Ketua Pegawai Eksekutif Metro TV Indonesia dan penulis Riongkali dari NST Singapore.

UMNO, Pas sahaja sambut baik kenyataan NU

KUALA LUMPUR 6 Sept. - Dua parti politik Melayu-Islam terbesar di Malaysia, UMNO dan Pas menyambut baik kenyataan organisasi Islam terbesar Indonesia, Nahdatul Ulama (NU) yang menegaskan bahawa hubungan persaudaraan antara Malaysia dengan Indonesia adalah terlalu kuat untuk dirosakkan.

Bagi Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi, kenyataan itu merupakan pendirian positif dan rasional yang seharusnya disambut dengan semangat ukhuwah dan penyatuan oleh seluruh rakyat di kedua-dua negara.

"Rakyat di Malaysia dan Indonesia usah sesekali terjebak dengan perangkap dipasang pihak ketiga yang mahu melihat berlaku konflik di antara kedua-dua negara.

Dua negara sengaja dilaga - Mukhriz

LEDANG 6 Sept. - Malaysia dan Indonesia sengaja dilaga-lagakan oleh pihak tertentu yang bimbang kedua-dua negara itu boleh menjadi kuasa berpengaruh di rantau ini, kata Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Mukhriz Tun Mahathir.

Katanya, pihak ini bertindak mengadu domba untuk menyekat kemajuan pesat Malaysia yang semakin menghampiri matlamat untuk menjadi sebuah negara maju dalam tempoh 10 tahun lagi.

JMM dedah bukti Selasa ini

KUALA LUMPUR 5 Sept. – Jaringan Melayu Malaysia (JMM) akan mendedahkan bukti mengenai hubungan istimewa portal berita propembangkang, The Malaysian Insider dengan tiga pemimpin Benteng Demokrasi Rakyat Indonesia (Bendera), Selasa ini.

Yang Dipertuanya, Azwanddin Hamzah berkata, bukti tersebut dipercayai dapat membantu pihak berkuasa menjalankan siasatan berhubung ‘keakraban’ portal itu dengan Bendera, sekali gus bakal mendedah pihak mana di negara ini terbabit sama menaja pertubuhan itu.

“Kami ada tiga bukti dan akan mendedahkannya pada hari Selasa ini selepas satu laporan polis dibuat. Bukti tersebut termasuk gambar yang dipercayai mampu membantu pihak berkuasa menyiasat hubungan istimewa antara portal propembangkang The Malaysian Insider dengan Bendera.

Sunday, September 5, 2010

Puad sokong cadangan JMM siasat The Malaysian Insider

Timbalan Menteri Pelajaran, Dr Mohd Puad Zarkashi (gambar) menyokong cadangan pertubuhan Jaringan Melayu Malaysia (JMM) supaya disiasat sama ada Kumpulan Benteng Demokrasi Rakyat (Bendera) mempunyai motif untuk menimbulkan konflik di kalangan umat Islam Malaysia dan Indonesia.

Katanya siasatan perlu dilakukan segera bagi mengenal pasti sama ada dakwaan JMM bahawa pemimpin Bendera yang berhubungan dengan ahli politik di negara ini mempunyai agenda besar.

“Pada saya isu demonstrasi bukan isu besar tapi timbul pertanyaan apakah mereka ini(Bendera) mempunyai agenda besar.

Dalang, motif dan konspirasi

AWANG agak terkejut apabila ada NGO dan pihak di Malaysia mengaitkan portal berita pro-pembangkang, The Malaysian Insider dengan tiga pemimpin Benteng, NGO yang menggerakkan kempen ganyang Malaysia.

Ketiga-tiganya Mustar Bona Ventura, Adian Napitulupu dan Serdi Semaun adalah orang Batak Kristian. Menurut Ahli Parlimen Bayan Baru, Zahrain Mohamed dan Yang Dipertua Jaringan Melayu Malaysia (JMM), Azwanddin Hamzah, trio itu mempunyai hubungan baik dengan Ketua Pegawai Eksekutif The Malaysian Insider, Jahabar Sadiq.

Ekoran pendedahan itu banyak pihak mahu pihak berkuasa menyiasat perkara tersebut. Tetapi Awang lebih teruja dengan maklumat yang diperolehi daripada diplomat Indonesia yang percaya kempen anti-Malaysia mendapat motivasi sejak ketua pembangkang, Anwar Ibrahim menanamkan kebencian ke atas kerajaan Malaysia.

Menurut mereka, Anwar selalu memburuk-burukkan imej Malaysia selepas beliau dipecat daripada kerajaan pada 1998. Anwar diketahui telah lama membina jaringan dengan ramai tokoh di republik itu. Beliau juga mempunyai hubungan baik dengan sebahagian syarikat media termasuk Kompas dan Jakarta Globe. Sebab itu, beliau selalu ke Jakarta dan menonjolkan imejnya sangat prihatin terhadap kepentingan Indonesia terutama kebajikan pekerja di Malaysia. Menurut seorang diplomat, dia mendengar cerita bahawa Anwar mendapat kemudahan dan layanan khas seperti kereta rasmi, penggunaan bilik kenamaan di lapangan terbang malah kawalan keselamatan badan inteligen nasional dan polis pengiring bermotosikal.

Perbuatan memburuk-burukkan Malaysia di luar negara terutama di Indonesia turut dilakukan oleh anaknya, Nurul Izzah. Sehari selepas insiden penangkapan tiga penguatkuasa Indonesia, Ahli Parlimen Lembah Pantai itu berkunjung ke Indonesia dan menemui Kompas dan Jakarta Globe. Beliau membuat pelbagai dakwaan termasuk kononnya kapal selam Malaysia tidak boleh beroperasi sedangkan ia adalah fitnah. Dia bukan mahu meredakan keadaan sebaliknya mencurah minyak ke api.

Persoalannya apa motif Anwar dan Nurul Izzah? Apakah mereka mahu mendapatkan sokongan pihak asing bagi menyokong aspirasi politik PKR yang semakin ditolak oleh rakyat di tanah air sendiri? Apakah Anwar juga mahu mengalihkan perhatian daripada isu sebenar kepincangan PKR, kes liwat kali keduanya di mahkamah serta kemarahan orang Melayu atas pengkhianatannya? Awang sekadar lontarkan dan biarlah jawapan itu dicari bersama.

-source Utusan Malaysia 05/09/2010

Tali barut asing mungkin taja demonstrasi -

KUALA LUMPUR 4 Sept. - Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa) tidak menolak kemungkinan wujudnya penglibatan tali barut asing dalam menaja demonstrasi liar oleh beberapa kumpulan pelampau Indonesia di hadapan bangunan Kedutaan Besar Malaysia di Jakarta.


Ketua Penerangannya, Roslan Kassim berkata, demonstrasi itu tidak mungkin berlaku tanpa perancangan teliti oleh pihak tertentu yang ingin melihat kedua-dua negara bermusuh.

"Sudah pasti ada penajanya dan seperti biasa, akan menyembunyikan diri. Mereka ini hanya menunggu masa untuk meraih keuntungan politik. Perkasa memandang serius perkara tersebut," katanya kepada Mingguan Malaysia di sini hari ini.

Siasat segera hubungan The Malaysian Insider dengan Bendera - Azwanddin

KUALA LUMPUR 3 Sept. - Jaringan Melayu Malaysia (JMM) menggesa pihak berkuasa menyiasat portal berita propembangkang, The Malaysian Insider yang didakwa mempunyai hubungan dengan tiga pemimpin Benteng Demokrasi Rakyat Indonesia (Bendera).

Pemimpin pertubuhan bukan kerajaan (NGO) di Indonesia itu yang dikaitkan dengan portal berita tersebut ialah Mustar Bona Ventura, Adian Napitulupu dan Serdi Semaun.

Ketiga-tiga mereka merupakan pemimpin NGO Batak Kristian.

Yang Dipertua JMM, Azwanddin Hamzah berkata, pihaknya khuatir sekiranya portal berita itu mempunyai agenda lebih besar yang berkaitan isu-isu sensitif dalam negara dan juga hubungan antara Malaysia dan negara jiran itu.

"JMM mendesak pihak berkuasa menjalankan siasatan segera dan terperinci ke atas individu-individu lain yang terlibat dalam portal berita propembangkang tersebut.