Thursday, August 18, 2011

Rural folk see brighter future using English


KUALA LUMPUR: Fifty-five per cent of 15,000 people prefer Mathematics and Science to be taught in English in schools, according to a study conducted by non-governmental organisation Jaringan Melayu Malaysia (JMM).

JMM president Azwanddin Hamzah said it carried out the fourmonth survey, called “Dreams and Hope”, based on feedback from pare n t s.Tidak setuju PPSMI dimansuh


KUALA LUMPUR 17 Ogos - Kerajaan diminta menimbang semula keputusan memansuhkan kaedah Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam bahasa Inggeris (PPSMI) pada tahun depan.

Presiden Pertubuhan Jaringan Melayu Malaysia (JMM), Azwanddin Hamzah berkata, ia berikutan soal selidik yang dijalankan selama empat bulan terhadap 15,000 responden daripada kalangan ibu bapa mendapati hampir 55 peratus tidak bersetuju dua subjek itu diajar dalam bahasa Melayu.

Wednesday, August 17, 2011

Kenyataan Media - PPSMI Biar Ibubapa tentukan terbaik untuk anak mereka


1.      
Pertubuhan Jaringan Melayu Malaysia mengadakan sidang media pada hari ini bagi membentangkan hasil kajian yang telah dijalankan oleh JMM selama hampir 4 bulan mengenai pandangan dan maklumbalas ibubapa terhadap masa hadapan anak-anak mereka khususnya selepas alam persekolahan.

2.      JMM tidak pernah melibatkan diri ke dalam isu PPSMI kerana isu ini telah di polimik dan dipolitikan dan tidak mahu terheret ke dalam kancah politik. Oleh itu, JMM telah membuat keputusan agar mendapatkan pandangan dan suara hati daripada ibubapa pelajar terlebih dahulu sebelum membuat sebarang keputusan mengenai PPSMI.

Tuesday, August 16, 2011

Peguam Negara, Wisma Putra perlu siasat


KUALA LUMPUR 13 Ogos – Kenyataan Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Nurul Izzah bahawa perjumpaan dengan Timbalan Menteri Luar Jerman, Werner Hoyer baru-baru ini akan mengeratkan lagi hubungan diplomatik antara pakatan pembangkang dan kerajaan Jerman merupakan kenyataan ‘tidak masuk akal.’