Friday, September 3, 2010

Siasat Hubungan Malaysian Insider dengan BENDERA

Jaringan Melayu Malaysia (JMM) meminta pihak berkuasa di negara ini untuk menjalankan siasatan segera mengenai pendedahan penglibatan Malaysian Insider dengan pemimpin BENDERA dan Gerakan Anti Malaysia seperti yang dilapurkan pada 2hb September 2010.

JMM sebelum ini telah beberapakali mendedahkan penglibatan Dato Seri’ Kalimulah, Shaikh Aqmal dan Sreedhar Subramaniam (salah seorang pengasas Malaysian Insider) di dalam penajaan Malaysian Insider, melalui Regalia Records Managements anak syarikat kepada VPI International yang telah mendapat kontrak kerajaan dipercayai secara paksa.

Pendedahan JMM sebelum ini menganggap bahawa Malaysian Insider hanya bermotifkan untuk memperburuk-burukkan kepimpinan politik negara sahaja. Setelah dinilai dakwaan hubungan Malaysian Insider dengan tiga pemimpin Bendera, JMM khuatir sekiranya Malaysian Insider mempunyai agenda yang lebih besar lagi bukan sahaja tertumpu kepada propaganda isu-isu sensitive menjurus kepada perkauman dan agama di dalam negara malah mengatur dan menjalankan agenda serta propaganda untuk merosakkan hubungan akrab Malaysia dan Indonesia.

Wednesday, September 1, 2010

Jangan guna Perlembagaan utk diperalat & diperdagangkan

Jaringan Melayu Malaysia (JMM) tidak bersetuju mengenai tindakan ‘gimik politik’ Nurul Izzah, Ahli Parlimen Lembah Pantai untuk mengadakan perbahasan mengenai Perlembagaan Perseketuan yang disiarkan melalui portal Malaysian Insider.

Perlembagaan Persekutuan ialah satu-satunya dokumen undang-undang tertinggi (Supreme Law of Malaysia) yang mengandungi 181 Artikle/Perkara yang telah diguna pakai sejak dari tahun 1957.

Kemerdekaan negara yang ke-53 seharusnya diraikan oleh semua individu sebagai penghargaan kepada pemimpin-pemimpin terdahulu di atas sumbangan mereka membina dan membangun negara ini melalui permuafakatan dan saling hormat menghormati dengan berbilang bangsa disamping menjaga hak bangsa masing-masing tanpa mempertikaikan hak setiap bangsa di negara ini.