Thursday, November 3, 2011

Groups unite for PPSMI option


“Bahasa Melayu is certainly one of our agendas, but through our nationwide survey, we have found that 54% of the respondents, of which 70% were Malays, prefer to have PPSMI retained. For this reason, we hope that the government would listen to the voices of parents and students.”

Godam: Beri ruang MBMMBI, lupakan PPSMI

Bukan saja kalangan wartawan, sesetengah menteri Kabinet, turut sama mahu PPSMI dihidupkan semula, sedangkan mereka terbabit sama pada mesyuarat Kabinet sebelum PPSMI dimansuhkan selepas beberapa kajian dan rundingan yang membabitkan sama pakar bidang. 

NAMPAKNYA isu Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI) masih sengaja diperpanjangkan, meskipun Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin yang juga Menteri Pelajaran, sudah meminta ia segera dihentikan. 

PPSMI: PAGE minta PM campur tangan

"Tolonglah jangan mengusung isu PPSMI ini digelanggang 'tarik tali' politik...nahaslah peluang anak kita yang sekadar mahukan sistem pengajaran terbaik dinikmati dalam sistem pendidikan di negara ini.

Perpaduan Islam tanpa batasan geografi

RASULULLAH SAW sangat menitik beratkan perpaduan dalam menyebarkan dakwah Islamiah. Ia bertepatan dalam sabda baginda yang bermaksud: Tidak sempurna iman seseorang kamu sehingga dia mengasihi saudaranya seperti dia mengasihi dirinya. (riwayat Bukhari dan Muslim)

Sebab itu, tindakan pertama yang dilakukan oleh Nabi Muhammad SAW sebaik tiba di Kota Madinah adalah mendirikan masjid yang kini dikenali sebagai masjid Quba.

Wednesday, November 2, 2011

Program pertukaran pendakwah

Program ini antara lain merupakan usaha menangani pelbagai isu berkaitan agama terutama yang cukup dibimbangi negara kini iaitu penularan isu murtad. Jadi, dengan mewujudkan program sebegini, kedua-dua negara boleh berkongsi pendapat dan bertukar pandangan,” 

KUALA LUMPUR 26 Okt. - Beberapa pertubuhan bukan kerajaan (NGO) mencadangkan agar Malaysia dan Indonesia mengadakan program pertukaran pendakwah untuk berbincang dan memperoleh kesepakatan menangani perbezaan pendapat dalam pelbagai aspek termasuk hal agama.

Media jambatan pemahaman hubungan Malaysia-Indonesia

"Kita sudah dijarakkan dengan bahasa. Justeru, adalah perlu bagi kita untuk memastikan nilai bahasa Melayu serantau tidak hilang agar kita tidak menghadapi masalah,"


Johan Jaaffar bercakap semasa membentangkan kertas kerja pada forum Pertemuan Serantau OneRegion di Hotel Royal Chulan,Kuala Lumpur

Monday, October 31, 2011

PPSMI: Dengarlah Rayuan Daripada Ibu Bapa

PETALING JAYA,31 Okt : Rayuan online yang dikemukakan oleh orang ramai melalui online menunjukkan dasar Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI) perlu dilihat semula, kata Persatuan Ibu Bapa Untuk Pendidikan (Page).


Tiada kompromi berhubung amanah rakyat - JMM

"Rakyat kini bukan bodoh tetapi cerdik. Justeru, melengkapkan diri dengan mendekati ajaran agama merupakan garis panduan asas yang berkesan bagi menghindari tuntutan nafsu mereka"

KUALA LUMPUR 30 Okt. - Kerajaan digesa supaya tidak berkompromi terhadap mana-mana pegawai atau kakitangan kementerian serta agensi yang terbukti menyeleweng atau melanggar prosedur belanjawan seperti yang didedahkan dalam Laporan Ketua Audit Negara 2010.Sunday, October 30, 2011

AKIDAH MENJADI IKATAN SERANTAU

Dipetik dari Akhbar Mingguan Malaysia

Tidak dinafikan peristiwa tunjuk perasaan oleh dua kumpulan rakyat Indonesia iaitu Forum Betawi Rempug (FBR) dan Laskar Merah Putih (LMP) di hadapan Kedutaan Besar Malaysia di Jakarta, baru-baru ini cukup mengguris hati rakyat Malaysia.Kejadian itu bukan yang pertama. Tahun lalu pelbagai insiden sehingga ke tahap membaling najis ke pejabat kedutaan. Begitu juga gerakan ‘sweeping’ warga Malaysia oleh Benteng Demokrasi Rakyat (Bendera) ekoran tidak puas hati dengan penahanan tiga pegawai penguat kuasa Kementerian Kelautan dan Perikanan Indonesia.