Wednesday, July 28, 2010

Kalimullah atur pertemuan sulit dgn Lim Kit Siang - Agenda Nasional?

Jaringan Melayu Malaysia (JMM) telah beberapa kali tampil membuat pendedahan melalui bukti dokumen mengenai penglibatan Dato Kalimullah yang telah melindungi pelarian Raja Petra Kamaruddin, penaja Malaysia Today portal yang sering memperburuk-burukkan kepimpinan negara di rumah yang didafatar di atas nama isteri beliau iaitu Helinna Hanum Dadameah.

JMM juga mendedahkan bukti dokumen penglibatan VPI International Sdn Bhd melalui syarikat yang mempunyai kepentingan di dalam Efficient E-Solution Bhd dan Regalia Records Management Sdn Bhd menaja portal Malaysian Insider portal yang diasaskan oleh Sreedhar Subramanian yang juga pernah menjadi Pengarah di dalam Efficient E-Solution Bhd.
Peranan kedua-dua portal ini dilihat bergerak seiringan di dalam menjayakan agenda merosakkan perpaduan dan keharmonian di dalam negara. Pendedahan tersebut jelas mengambarkan Dato Kalimullah sememangnya mempunyai hubung-kait dengan portal tersebut.

Sunday, July 25, 2010

Siasat surat terakhir Beng Hock

Oleh raja syahrir abu bakar syahrir.bakar@utusan.com.my

KUALA LUMPUR 24 Julai – Pihak berkuasa diminta segera menyiasat kewujudan surat terakhir tulisan tangan dalam bahasa Cina oleh Teoh Beng Hock sebelum dia ditemui mati di bangunan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Shah Alam, tahun lalu.

Yang Dipertua Jaringan Melayu Malaysia (JMM), Azwanddin Hamzah berkata, kewujudan surat itu penting kerana ia berupaya membuktikan bahawa Beng Hock pada waktu itu menghadapi tekanan serta diugut bunuh oleh pihak tertentu dan bukannya SPRM.

‘‘Kewujudan surat tersebut perlu disiasat supaya mendiang Beng Hock dan SPRM mendapat inkues yang adil sementara peguam-peguam yang mewakili inkues tersebut tidak dipengaruhi oleh agenda jahat yang mahu memecahbelahkan perpaduan dalam negara.

‘‘Pelbagai pihak termasuk portal propembangkang, The Malaysian Insider, Malaysiakini dan Malaysia Today telah menyiarkan artikel yang menyalahkan SPRM dan kerajaan dengan mendakwa mendiang telah dibunuh oleh pihak SPRM,” katanya kepada Mingguan Malaysia di sini hari ini.

Benarkah Peguam Sembunyikan Surat Teoh Beng Hock??

Jaringan Melayu Malaysia (JMM) tampil pada hari ini untuk memberikan kenyataan berkenaan kredibiliti peguam yang mengendali inkues mendiang Teoh Beng Hock.

JMM telah mendapat maklumat bahawa peguam yang dilantik oleh pihak Kerajaan bagi mewakili mengendalikan inkues tersebut telah menyembunyikan satu maklumat penting yang tidak didedahkan dan dibentangkan untuk inkues tersebut.

Tan Hock Chuan, peguam yang dilantik disebut telah menyembunyi 'surat berbahasa cina tulisan tangan Teoh Beng Hock yang menyatakan rasa tidak tenteram/gusar/bimbang tentang masalah yang melanda beliau. Dan di dalam surat tulisan mendiang Teoh itu, dia telah menerima ancaman dan mahu membunuh diri.’
JMM mendesak pihak berkuasa menyiasat segera mengenai kebenaran kewujudan surat tersebut supaya mendiang Teoh beng Hock dan pihak Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mendapat inkues yang adil dan peguam-peguam yang mewakili inkues tersebut tidak dipengaruhi oleh mana-mana pihak yang mempunyai agenda jahat di dalam memecah belahkan perpaduan di dalam negara.

Kenyataan Kalimullah dipertikai

Utusan Malaysia -24/07/2010
KUALA LUMPUR 23 Julai – Ahli Dewan Tertinggi Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa), Mohd. Zahid Md. Arip mempersoalkan penafian Datuk Kalimullah Hassan kononnya beliau tidak pernah mendapat sebarang kontrak kerajaan sebelum bergelar jutawan.

Menurut Mohd. Zahid, beliau hairan dengan penafian itu kerana dakwanya, VPI International iaitu anak syarikat kepada Efficient E Solutions yang mana Kalimullah merupakan pengarahnya, memperoleh kontrak daripada Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) pada September 2005.

Sedangkan menurutnya, dalam penafian Kalimullah baru-baru ini, beliau memberitahu hanya melepaskan jawatan sebagai pengarah di Efficient E Solutions pada 21 Jun 2006 iaitu selepas sembilan bulan kontrak diluluskan.