Thursday, April 7, 2011

Wan Azizah tiada jam tangan?

"Pada sidang akhbar semalam, saya perhatikan emosi dan bahasa tubuh Wan Azizah dan Naib Presiden PKR yang juga anaknya, Nurul Izzah kelihatan seperti mereka terpaksa meluahkan sesuatu yang bukan dari hati mereka. Emosi mereka seperti terganggu menerusi sikap tidak profesional terhadap wartawan,"

KUALA LUMPUR 6 April - Dua pemimpin pertubuhan bukan kerajaan (NGO) sangsi dengan kenyataan Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datin Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail bahawa beliau menyimpan jam tangan Omega milik suaminya berikutan kegagalannya menunjukkan jam itu apabila diminta berbuat demikian.


Yang Dipertua Jaringan Melayu Malaysia (JMM), Azwanddin Hamzah berkata, jika benar ia berada dalam simpanan Wan Azizah, beliau perlu menunjukkannya bagi membuktikan jam tangan yang diserahkan trio 'Datuk T' kepada polis bagi membantu siasatan kes rakaman video aksi seks yang dikaitkan dengan seorang pemimpin pembangkang adalah tidak tulen.

Menurutnya, kegagalan Wan Azizah membuktikan jam tangan itu berada dalam simpanannya adalah pelengkap kepada penafian beliau bahawa individu yang dirakam dalam video tersebut bukan suaminya, Datuk Seri Anwar Ibrahim pada sidang akhbar semalam.

"Pada sidang akhbar semalam, saya perhatikan emosi dan bahasa tubuh Wan Azizah dan Naib Presiden PKR yang juga anaknya, Nurul Izzah kelihatan seperti mereka terpaksa meluahkan sesuatu yang bukan dari hati mereka. Emosi mereka seperti terganggu menerusi sikap tidak profesional terhadap wartawan," katanya kepada Utusan Malaysia di sini, hari ini.
 
Pada sidang akhbar itu, Nurul Izzah turut memperlekeh wartawan yang bertanyakan tentang jam tangan tersebut apabila menyatakan wartawan tersebut bukan pendakwaraya dan tidak layak melihat jam tangan itu.
Jelas Azwanddin, tidak sukar untuk menunjukkan jam tangan tersebut kepada wartawan jika benar Wan Azizah memilikinya kerana dengan berbuat demikian sudah cukup untuk menamatkan kontroversi berkaitan isu itu.

Perkara sama turut disuarakan Pengerusi Gagasan Anti Penyelewengan Selangor (GAPS), Hamidzun Khairuddin yang tidak yakin dengan segala percakapan Wan Azizah apabila gagal menunjukkan bukti yang diminta.

Menurutnya, Wan Azizah dan Nurul Izzah kelihatan panik apabila wartawan meminta supaya ditunjukkan jam tangan Omega milik Anwar yang kononnya berada dalam simpanan mereka.

"Saya tahu mereka sembunyikan kebenaran bagi melindungi Anwar. Sudah-sudahlah menipu rakyat, kami bukannya bodoh untuk bezakan antara kebenaran dan penipuan," katanya.