Friday, April 22, 2011

RASUAH : DAP 1

Selepas memecat Tee Boon Hock semalam, DAP kini memburu Exco Kerajaan Negeri Ronnie Liu berhubung isu rasuah yang bersangkutan dengan dakwaan dikenakan ke atas ahli majlis MPK itu awal minggu lalu.

Pengerusi jawatankuasa disiplin DAP Tan Kok Wai berkata, tindakan itu diambil memandangkan Tee turut mengaitkan Liu ketika sesi pendengaran pihaknya semalam.


“Kami telah menetapkan 12 Ogos ini sebagai tarikh untuk pendengaran memandangkan semalam, Tee membuat dakwaan balas terhadap Liu.

“Dia memberitahu bahawa kesemua surat sokongan yang dia tandatangani untuk tujuan (sokongan) kontrak dilakukan atas arahan Liu,” katanya di sini hari ini.

Tan menambah, Tee juga telah membuat aduan rasmi terhadap Liu ketika sesi pendengaran semalam dan jawatankuasa disiplin menerima aduan itu.

“Kami akan memanggil Liu untuk disiasat jika dakwaan Tee adalah benar,” katanya lagi.
Tee diputuskan untuk dipecat semalam.

Selain Liu, kata Tan, jawatankuasa itu juga akan memanggil seorang lagi pemimpin kanan DAP Selangor iaitu Speaker Dewan Undangan Negeri Teng Chang Khim untuk menjelaskan mesej beliau menerusi Twitter semalam, yang antara lain berbunyi “Oh Tuhan, orang yang melakukan kesalahan sebenar bebas (‘OMG! Real culprit freed’).”

Tan berkata mesej Teng itu mendakwa jawatankuasa menyiasat orang yang salah dalam kes ini.