Tuesday, March 1, 2011

'Sudah-sudahlah Nik Aziz, tutup mulut'

"Nik Abdul Aziz sebelum ini pun sudah banyak mengeluarkan fatwa songsang dan mengelirukan. Dia sebenarnya tidak sayang agama,"


KUALA LUMPUR 28 Feb. - Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat hari ini digesa supaya menutup mulutnya daripada mengeluarkan sebarang kenyataan mengelirukan berhubung kedudukan orang Melayu di negara ini.

Presiden Persatuan Pemikir Profesional Melayu Malaysia, Prof. Datuk Dr. Kamaruddin Kachar berkata, Mursyidul Am Pas itu juga tidak sepatutnya mendakwa bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad sebagai pemimpin yang mementingkan orang Melayu lebih daripada agama.

Menurutnya, apa sahaja yang diluahkan Nik Abdul Aziz selama ini, ia jelas bertentangan dengan imejnya yang dilihat sebagai seorang ulama.

"Kita tidak mahu dengar cakap Nik Abdul Aziz lagi. Sudah muak. Makin lama dia cakap, makin ramai yang marah kepadanya. Orang Pas sendiri pun ramai yang marah dengan Nik Abdul Aziz tetapi tidak berani menyuarakannya secara terbuka.

"Nik Abdul Aziz sebelum ini pun sudah banyak mengeluarkan fatwa songsang dan mengelirukan. Dia sebenarnya tidak sayang agama," katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini.

Beliau mengulas kenyataan Menteri Besar Kelantan itu yang tidak kisah jika dilahirkan sebagai Orang Asli dan tidak meminta untuk dilahirkan sebagai orang Melayu.

Kata Nik Abdul Aziz, beliau tidak perlu bersyukur kerana dilahirkan sebagai seorang Melayu kerana ia adalah ketentuan Allah kepada setiap manusia di atas muka bumi.

Beliau kemudiannya menyelar Dr. Mahathir kerana mementingkan orang Melayu lebih daripada agama.

Dr. Mahathir sebelum ini menyifatkan Nik Abdul Aziz sebagai pengkhianat orang Melayu kerana sanggup memecahbelahkan perpaduan ummah semata-mata untuk kepentingan politik.

Mengulas lanjut, Kamaruddin berkata, mengenai dakwaan mengatakan Dr. Mahathir menyisihkan agama, Nik Abdul Aziz seharusnya berhati-hati mengeluarkan dakwaan berkenaan.

"Saya rapat dengan Dr. Mahathir semasa menjadi Ketua Pengarah Biro Tata Negara (BTN) dahulu. Beliau seimbang dan perjuangkan Melayu serta Islam. Dr. Mahathir tidak pernah mencicirkan Islam dan juga Melayu. 

"Sudah-sudahlah Nik Abdul Aziz. Tutup mulut," tegasnya.

Sementara itu, Timbalan Yang Dipertua Kebangsaan Jaringan Melayu Malaysia (JMM), Omar Salleh berkata, Menteri Besar Kelantan itu sepatutnya dilahirkan sebagai Melayu Singapura memandangkan beliau dan Pas memartabat Lee Kuan Yew sebagai pemimpin yang perlu disanjung tinggi.

Jelasnya, Nik Abdul Aziz selama ini menganggap Menteri Mentor Singapura jauh lebih mulia daripada mana-mana pemimpin Islam di tanah air sendiri.

"Nik Abdul Aziz juga berpendapat bahawa nasib orang Melayu dan Islam di Singapura juga lebih baik daripada Melayu dan Islam di Kelantan. Ini memang betul kerana 20 tahun Nik Abdul Aziz menjadi Menteri Besar Kelantan, tiada sebarang kemajuan jika dibandingkan dengan Singapura.

"Oleh itu, di mana maruah Nik Abdul Aziz sebab beliau makan gaji buta tanpa buat kerja?

"Nik Abdul Aziz hanya pandai memperalatkan ayat al-Quran untuk mengaburi mata rakyat Kelantan supaya rakyat tidak berani mempersoalkan kewibawaan beliau sebagai Menteri Besar," tambahnya.

Mengulas isu sama, Ketua UMNO Bahagian Cheras, Datuk Syed Ali Alhabshee memberitahu tidak mustahil Nik Abdul Aziz berkata, beliau tidak kisah dilahirkan sebagai Benggali kerana tidak pernah meminta dilahirkan sebagai Melayu.

"Semalam dia kata tak kisah jika dilahirkan sebagai Orang Asli, maka saya tidak menolak esok dia juga akan berkata tak kisah jadi Benggali asalkan Pas mendapat sokongan rakyat," katanya.

Sambil menyifatkan Nik Abdul Aziz seperti 'sesumpah', beliau kesal Nik Abdul Aziz masih berterusan memainkan isu bangsa dan agama untuk meraih simpati.

"Inilah cerita putar alam daripada seorang pemimpin politik nyanyuk tetapi masih beranggapan hanya dirinya tokoh ulama yang hebat," katanya menerusi blognya, http://www. umnobahagiancheras.blogspot.com.