Wednesday, September 15, 2010

JMM sokong tutup The Malaysian Insider

KUALA LUMPUR 14 Sept. - Jaringan Melayu Malaysia (JMM) menyokong gesaan bekas Setiausaha Sulit kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim, Anuar Shaari yang meminta Suruhanjaya Komunikasi Multimedia Malaysia (SKMM) menutup operasi portal berita The Malaysian Insider.

Yang Dipertua JMM, Azwanddin Hamzah dalam kenyataannya di sini hari ini berkata, JMM turut mencadangkan supaya pihak Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) dan SKMM menyiasat dan mendedahkan individu-individu dan organisasi yang membiayai portal berita tersebut.

"Hasil siasatan yang diperoleh juga perlu diumum dan didedahkan kepada rakyat agar penglibatan mereka dari dalam dan luar negara di dalam portal ini diketahui umum.

"JMM telah mendedahkan beberapa kali bahawa antara pembiaya tempatan bagi portal tersebut ialah Regalia Record Management iaitu anak syarikat VPI International dan Efficient E- Solution Berhad," katanya.

Tuesday, September 14, 2010

SKMM gagal kenakan tindakan tegas - Mesti berani bertindak

Oleh SAIFULIZAM MOHAMAD
pengarang@utusan.com.my

KUALA LUMPUR 13 Sept. - Kegagalan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) mengenakan tindakan tegas ke atas The Malaysian Insider telah menyebabkan portal berita itu sehingga kini bebas menyebarkan agenda membenci kerajaan selain membangkitkan provokasi di dalam negara

Ahli Majlis Tertinggi UMNO, Dr. Mohd. Puad Zarkashi berkata, sepatutnya sebagai badan berkuasa yang bertanggungjawab terhadap dunia siber, SKMM perlu segera bertindak dan bukannya membiarkan portal berita berkenaan menyebarkan agendanya itu.

Tutup operasi The Malaysian Insider

Oleh SAIFULIZAM MOHAMAD
pengarang@utusan.com.my


KUALA LUMPUR 8 Sept. – Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) diminta menutup operasi portal berita The Malaysian Insider kerana berita-berita yang disiarkan selama ini didakwa dilakukan secara semberono, tidak beretika dan berasaskan fakta.

Pada masa sama SKMM serta Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) juga diminta menyiasat dan seterusnya mendedahkan pihak yang menjadi pembiaya portal berita itu.

Bekas Setiausaha Sulit Anwar Ibrahim, Anuar Shaari (gambar) berkata, tindakan itu perlu bagi menghalang The Malaysian Insider daripada terus mempengaruhi rakyat dengan berita-berita yang tidak berasas.