Wednesday, August 18, 2010

What the devil is going on in EXIM Bank?

Anonymous said...

Dear YDP,

Congratulation for your brave efforts. We need more Malaysian of your values for 1 Malaysia to move on.

Exim Bank is in big mess now due to the following reasons:-

1. Banking system failed. Vendor not able to deliver but payments made million of ringgit. looks so stupid on exim. Extention after extention given. Already coming to 3 years, at the cost of exim bank's money. Problem started from vendor selection. Top Management has been forcing lower staff to accept unfinished modules, to mislead the Board. exim is having integrity issue.

2. Corporate gorvernance at the mercy of ceo. Roles of various board committees been compromized, as consented by Board.(why?) As such no more check and balance.No more good corporate governance.

3. Purchase of new office building made tro another bank's loan. Joke of the year. This high cost transaction was not prudent for any bank, which would buy asset in cash. Renovation was delayed for almost a year, which is very costly to exim. Opportunity rental lost exceeding million of ringgit.

Dakwaan kakitangan EXIM dipaksa "forced acceptance" oleh COO

                                                                                     Anonymous said...
"Satu lagi yang menjadi isu besar di Exim Bank adalah berkenaan dengan kontrak kepada vendor daripada India (foreign owned 100%) untuk menyediakan “Core Banking” system. Telah menjadi rahsia umum, vendor tersebut telah dipilih oleh pengurusan Exim setelah mendapat “cadangan” daripada Encik Fazlur. Banyak vendor berpengalam daripada Malaysia telah diketepikan, walaupun telah mempunyai track record yang baik dalam system yang diperlukan tersebut. Khabarnya pula, vendor India tersebut tidak pernah mempunyai track record untuk system perbankan. Mungkin sebab itulah, walaupun selepas dua tahun projek tersebut berjalan, ianya masih lagi terbengkalai menyebabkan EXIM BANK masih lagi bergantung kepada cara manual untuk merekodkan urusan perbankan seharian mereka. Bertambah malang juga berjuta bayaran telah dibuat, walaupun sistem lintang pukang. Kegagalan menyediakan system ini telah menimbulkan banyak masalah kepada kakitangan serta pelanggan dari segi masa, ketepatan dan sebagainya. Ketua Bahagian Teknologi Maklumat yang terlibat secara langsung juga telah meletakkan jawatan, memberikan isyarat buruk yang sesuatu yang kurang baik sedang berlaku dengan projek core banking. Adalah amat malang untuk mereka yang diamanahkan untuk menyediakan projek penting tersebut meninggalkannya dalam keadaan terkapai kapai. Must be something wrong."

EXIM berdolak-dalih untuk mengadakan rundingan dgn JMM

Lanjutan daripada maklumat yang diterima oleh JMM mengenai dakwaan "salah-laku & penyelewengan" di dalam EXIM Bank ( Export-Import Bank of Malaysia Berhad).

JMM telah menulis surat meminta penjelasan melalui perbincangan diantara kedua-dua pihak melalui surat yang bertarikh 20hb Mei 2010 bil(1)JMM/EBB/01-2010 yang di alamatkan kepada Mohd Fauzi bin Rahmat, Managing Director/ Chief Executive Officer.

Di antara kandungan surat JMM " kami amat prihatin terhadap isu ini dan untuk pengetahuan tuan, baru-baru ini JMM telah mengeluarkan kenyataan media mengenai isu kerugian POS Malaysia Berhad, hasil daripada beberapa desakkan dari pelbagai pihak termasuk JMM sendiri, isu ini telah dibangkitkan di dalam Dewan Rakyat".

Perlantikkan CEO & COO EXIM diragui menepati syarat kelayakan

"Saya terpanggil untuk memberi response terhadap tulisan saudara dan juga oleh seorang ahli politik Pulau Pinang (YB Musa Sheikh Fadhil) dalam akhbar baru baru ini berkenaan dengan keberkesanan ceo ceo GLCs. Walaupun bukan daripada pengurusan kanan kami ingin berkongsi pengalaman dengan saudara tentang prestasi buruk CEO dan COO EXIM Bank M Bhd yang telah diamanahkan oleh Menteri berkenaan untuk meneraju Bank tersebut semenjak 2 tahun yang lalu."

"Kedua mereka telah dilantik kejawatan berdasarkan hubungan mereka dengan Encik Fazlur Rahman Ebrahim , yang kini merupakan CEO Prokhas. Semua orang maklum yang Encik Fazlur merupakan orang kanan Menteri (power broker/relative), yang pada pandangan ramai mengambil kesempatan dengan melantik kroni kroninya di beberapa jawatan penting. Malang sekali, disebabkan oleh pengalaman dan kelulusan yang tidak mencukupi (CEO Exim berkelulusan Geografi) sementara COOnya pula tidak berpengalaman dalam bidang pengurusan/analisa kredit. Disebabkan oleh kekurangan pengetahuan dibidang perbankan, terutamanya pembiayaan projek, maka EXIM Bank telah tidak dapat berperanan untuk menyokong pelabur Malaysia keluar negara sebagaimana yang diharapkan oleh pihak kerajaan. Mereka tidak dihormati kerana tidak berpengetahuan, seperti orang buta memimpin orang celik.

Sunday, August 15, 2010

Kejayaan Malaysia- Mengapa ada pemimpin politik memburuk-burukkan negara sendiri?

IMD (Institute of Management Development) WYC (World Competitive Year Book) mengiktiraf Malaysia sebagai pada kedudukan ke-10 negara yg mengamalkan pengurusan ekonomi yang baik. Pengiktirafan ini berlandaskan kepada implementasi keputusan kerajaan yang effektif, pelaburan yang berkualiti, risiko ketidakstabilan politik yang rendah serta kepimpinan Perdana Menteri Malaysia Dato Seri Najib Tun Razak.

Di dalam lapuran WTO March 2010, Malaysia telah berupaya mengekalkan kedudukan No.21 sebagai pengeskport terbesar dunia dan No.28 sebagai pengimport. Disamping itu juga, Malaysia juga berupaya mengekalkan GDP pada kadar pertumbuhan yang baik walaupuan dunia mengalami kemelesetan ekonomi .

Selepas melepasi kemelesetan ekonomi Malaysia berjaya meningkatkan pertumbuhan ekonomi pada kadar 4.4% tahun lepas dan menjangkaui kadar 10.1% pada suku pertama tahun ini.