Friday, October 22, 2010

The Malaysian Insider: JMM beri keterangan, serah bukti kepada SKMM

CYBERJAYA 20 Okt. - Jaringan Melayu Malaysia (JMM) hari ini memberi keterangan dan menyerahkan bukti di Ibu Pejabat Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) di sini berhubung kes hasutan membabitkan portal berita antikerajaan, The Malaysian Insider.

Antara yang hadir memberikan keterangan dan bukti pada pukul 9.50 pagi itu adalah Yang Dipertuanya, Azwanddin Hamzah bersama dua orang ahli JMM.

Azwanddin yang ditemui berkata, sebelum itu pihaknya dihubungi oleh SKMM untuk berbuat demikian selepas mengadakan demonstrasi di pekarangan bangunan Menara UOA, Bangsar pada Isnin lepas, mendesak agar portal berita pembangkang itu ditutup.

Thursday, October 21, 2010

MCMC probe JMM claim on Malaysian Insider

Jaringan Melayu Malaysia (JMM) Malaysian Insider ...that MI sponsors are seeking to bring down government

PETALING JAYA: The Malaysian Communications and Multimedia Commission (MCMC) has initiated an investigation based on allegations made by Jaringan Melayu Malaysia (JMM) over the funding for the Malaysian Insider news portal.

An MCMC spokesman told The Malay Mail the commission's investigation department had called in persons relevant to the case to give their statements.

However, the commission declined further information on the number of people which had and would be called up to assist the investigations.

JMM serah bukti 'Malaysian Insider' fitnah kerajaan

Okt 20, 10 3:25pm

Sebuah badan bukan kerajaan, Jaringan Melayu Malaysia (JMM), hari ini menyerahkan kepada Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia beberapa artikel dan dokumen yang dianggapnya sebagai bukti berhubung dakwaan kononnya portal berita, The Malaysian Insider, memfitnah kerajaan.

Yang Dipertua JMM Azwanddin Hamzah berkata artikel portal berita itu yang berbentuk "fitnah, hasutan dan ugutan" itu diserahkan kepada pegawai penyiasat SKMM pada 9.50 pagi tadi.

MCMC looks into NGO chief’s claims

CYBERJAYA: Malaysian Communications and Multimedia Commission (MCMC) officers questioned the head of a Malay rights non-governmental organisation here over an allegation that a certain news portal had ties with militant Indonesian group Bendera.

Jaringan Melayu Malaysia (JMM) president Azwanddin Hamzah arrived at the MCMC headquarters here at about 9.50am and was led to a discussion room, where two officers questioned him.

Tuesday, October 19, 2010

JMM wants Malaysian Insider to shutdown

Jaringan Melayu Malaysia (JMM) wants local news portal Malaysian Insider to vanish off the face of the earth -- and plans to hold regular peaceful protests to drive its point home.

"Malaysian Insider has betrayed Malaysia and its people," says JMM head Azwanddin Hamzah.

He was referring to, among other things, the news portal's relationship with Indonesian nationalist group Bendera.

"I have the documents to prove it," says Azwanddin, adding that he had passed them on to the police for action.

Monday, October 18, 2010

Perhimpunan GAMI (Gerakan Anti Malaysian Insider) - JMM memberi amaran

KUALA LUMPUR -18 Oktober. Jaringan Melayu Malaysia (JMM) hari ini memberi amaran keras kepada The Malaysian Insider supaya berhenti memecahbelahkan perpaduan dan keharmonian rakyat Malaysia dengan berita-berita provokasi menyentuh sensistiviti kaum di negara ini.

Perhimpunan yang dihadiri seramai hampir 100 orang pada jam 4.35petang tadi berlansung di hadapan pejabat The Malaysian Insider, Wisma UOA, Jalan Maarof, bangsar, Kuala Lumpur,

Perhimpunan Gerakan Anti Malaysian Insider (GAMI) - 18 Okt 4:00petang

Jaringan Melayu Malaysia akan mengadakan perhimpunan secara aman Gerakan Anti Malaysian Insider (GAMI) Perhimpunan Gerakan Anti Malaysian Insider pada 18hb Oktober 2010 (Isnin) pada jam 4:00 petang bertempat di hadapan Wisma UOA, Jalan Maarof, Bangsar, Kuala Lumpur bertujuan mendesak Kementerian Dalam Negeri (KDN), Suruhanjaya Komunikasi Multimedia (SKM) mengambil tindkan untuk menghentikan portal Talibarut Asing & Pengkhianat The Malaysian Insider.

Empat pemimpin JMM ditahan polis

Abdul Rahim Sabri

Empat pemimpin Jaringan Melayu Malaysia (JMM), termasuk yang dipertuanya, Azwandin Hamzah ditahan polis di hadapan Masjid Saidina Abu Bakar As Siddiq Bangsar selepas solat Jumaat hari ini.

Mereka dijadual untuk mengadakan perhimpunan anti sebuah portal berita - Malaysian Insider.

Tiga lagi pemimpin JMM yang ditahan ialah Naib Yang Dipertuanya, Omar Salleh; Setiausahanya, Tengku Amalluddin Sani dan Bendaharinya, Yusof Mahmud.

JMM dihalang adakan perhimpunan

KUALA LUMPUR 15 Okt. - Hasrat beratus-ratus orang untuk mengadakan demonstrasi secara aman terhadap portal berita pembangkang, Malaysian Insider di hadapan bangunan Wisma UOA, Bangsar hari ini tidak kesampaian apabila polis menghalang cubaan tersebut.

Usaha mengadakan demonstrasi itu diketuai Jaringan Melayu Malaysia (JMM) yang melahirkan kebimbangan terhadap tindak tanduk portal berkenaan yang dikhuatiri boleh mendatangkan ancaman kepada negara.

Difahamkan hampir 1,000 dijangka menyertai demonstrasi yang sepatutnya diadakan selepas solat Jumaat. Bagaimanapun, polis yang mendapat tahu mengenai rancangan itu bertindak lebih awal menghalang perhimpunan dan perarakan.

Selepas solat Jumaat, polis memanggil empat pemimpin JMM yang dikatakan merancang mengadakan perarakan dan demonstrasi itu.

Mereka dipanggil sejurus selepas selesai menunaikan solat di Masjid Saidina Abu Bakar As-Sidiq, Bangsar.

Mereka yang dipanggil ialah Yang Dipertua JMM, Azwanddin Hamzah; Timbalannya, Omar Salleh; Setiausaha Agung, Tengku Amaludin Sani Raja Ahmad Sufian dan Bendahari Agung, Yusuf Mahmud.

Ketua Polis Daerah Brickfields, Asisten Komisioner Wan Bari Wan Abdul Khalid berkata, polis memanggil empat pemimpin itu selepas pihaknya mengetahui pertubuhan itu akan melakukan demonstrasi.

"Namun selepas melakukan perbincangan dan diberikan nasihat, mereka telah dilepaskan tanpa sebarang penahanan," katanya ketika ditemui di sini hari ini.

Sementara itu, Azwanddin ketika ditemui selepas melakukan perbincangan dengan pihak polis berkata, walaupun hasrat JMM terpaksa dibatalkan, namun beliau bertekad untuk mengadakan demonstrasi itu bagi mendesak Malaysian Insider menghentikan operasi mereka.

Menurutnya, JMM akan menukar waktu demonstrasi selepas ini supaya ia berjaya dilakukan.

Dakwanya, sejurus selesai solat Jumaat itu, telah wujud Gerakan Anti Malaysian Insider (GAMI) yang ditubuhkan JMM untuk menggerakkan demonstrasi tersebut.
-source Utusan Malaysia 15/10/2010