Thursday, June 3, 2010

Lagi Desakan Lembaga Pengarah Buat Kenyataan Kerugian Sime Darby


KUALA LUMPUR 1 Jun - Setiap Ahli Lembaga Pengarah Sime Darby Berhad (Sime Darby) wajar diberi peluang untuk mempertahankan diri masing-masing melalui satu kenyataan akhbar ekoran kerugian lebih RM1.63 bilion yang dialami oleh konglomerat itu.
Senator Datuk Musa Sheikh Fadzir berkata, mereka perlu berbuat demikian atas nama tanggungjawab, integriti serta ketelusan memandangkan Sime Darby merupakan syarikat berkaitan langsung dengan rakyat.
Beliau berkata, kenyataan akhbar itu perlu dikeluarkan segera oleh semua Ahli Lembaga Pengarah supaya rakyat tidak terus tertanya-tanya dan sebab punca kerugian.
''Saya percaya rakyat mahu tahu apa sebenarnya yang berlaku. Oleh itu Ahli Lembaga Pengarah ini wajib memberi penjelasan kepada rakyat dan antara terbaik ialah melalui akhbar,'' katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

Tuesday, June 1, 2010

JMM tidak setuju ahli lembaga pengarah dikeluarkan

KUALA LUMPUR 31 Mei - Jaringan Melayu Malaysia (JMM) tidak bersetuju dengan saranan beberapa pihak yang mahukan kesemua Ahli Lembaga Pengarah Sime Darby Berhad (Sime Darby) yang mengalami kerugian lebih RM1.63 bilion dikeluarkan daripada konglomerat itu.
Yang Dipertua JMM, Azwanddin Hamzah (gambar) berkata, tindakan itu tidak akan mampu menyelesaikan masalah yang timbul, sebaliknya mereka perlu diberikan peluang untuk menjelas dan mempertahankan kedudukan mereka.
"Mereka adalah Ahli Lembaga Pengarah yang telah dilantik dan kebanyakan mereka mempunyai pengalaman luas menerajui syarikat berkaitan kerajaan (GLC).
"Adakah mereka telah memberikan fokus terhadap amanah dan tanggungjawab yang telah diberikan sebagai Ahli Lembaga Pengarah Sime Darby atau mereka telah melakukan kelalaian dan kecuaian di dalam melaksanakan tugas mereka ataupun mereka menjadi mangsa kepada keadaan," katanya dalam satu kenyataan kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

Kenyataan Media Ttg Kerugian Sime Darby


JaringanMelayu Malaysia (JMM) hari ini bersetuju dengan resolusi yang telah dibuat oleh Kongress Majlis Perundingan Melayu(MPM) pada 29hb Mei 2010 mengenai Pengarah-Pengarah Sime Darby Berhad mesti bertanggungjawab terhadap kerugian sebanyak RM1.63billion yang dialami oleh Sime Darby Berhad kerugian akibat lebihan kos berjumlah RM1.6 bilion membabitkan projek minyak dan gas Bulhanine, projek minyak dan gas Maersk Oil Qatar (MOQ), projek pembinaan kapal MOQ, Maydan Mahzam di Qatar dan projek hidroelektrik Bakun. Bagaimanapun JMM tidak bersetuju dengan saranan oleh beberapa pihak agar kesemua Ahli Lembaga Pengarah dikeluarkan kerana tindakan ini tidak akan menyelesaikan segala masalah.

JMM berpendapat disamping Tun Musa Hitam yang telah membuat kenyataan mengenai kerugian yang dialami ini baru baru ini, Tun Dato’Seri Ahmad Sarji bin Abdul Hamid, Dr. Ariffin Mohamad Siregar, Tan Sri Samsuddin Osman, Tan Sri Dato’ Dr. Wan Mohd Zahid bin Mohd. Noordin, Tan Sri Datuk Dr. Ahmad Tajuddin bin Ali, Datuk Seri Panglima Sheng Len Tao, Raja Tan Sri Dato’ Seri Arshad bin Raja Tun Uda, Dato’ Henry Sackville Barlow, Dato’ Sri Mohamed bin Sulaiman, Dato’ Dr. Abdul Halim bin Ismail dan Datin Paduka Zaitoon Dato’ Othman juga harus diberikan peluang untuk memberikan penjelasan mengenai apa yang telah berlaku dan mempertahankan kedudukan mereka.

Desakan JMM diterima untuk ditubuhkan PAC

Published: Tuesday June 1, 2010 MYT 2:40:00
PMUpdated: Tuesday June 1, 2010 MYT 2:43:08 PM


PAC to query Sime Darby, Pos Malaysia over losses

KUALA LUMPUR: Sime Darby Bhd and Pos Malaysia Bhd officials will be interviewed by the Public Accounts Committee (PAC) over their substantial financial losses.
PAC chairman Datuk Seri Azmi Khalid said officials from both companies would be called before the parliamentary panel in the middle of June.
-the Star June 1