Thursday, November 10, 2011

Give Year One pupils option, too

We want them to know that we are willing to work with the Go­­vernment on other issues related to education
KUALA LUMPUR: The Parent Action Group for Education Malaysia (PAGE) and Jaringan Melayu Malaysia (JMM) thank the Government for listening to the voices of parents and hope that the Government will consider giving an option to Year One pupils, who have started learning Science and Mathematics in Bahasa Malaysia this year, to study the subjects in English.

PAGE, JMM harap ada ruang teruskan PPSMI

Penangguhan pemansuhan program PPSMI secara totalnya pada 2021 dilihat dapat memberikan ruang dan masa kepada pihak-pihak tertentu untuk memahami dengan lebih lanjut mengenai agenda kami demi memartabatkan bangsa Malaysia

PETALING JAYA 9 Nov. - Kumpulan Tindakan Ibu Bapa bagi Pendidikan (PAGE) dan Jaringan Melayu Malaysia (JMM) sedia bekerjasama dengan Kementerian Pelajaran bagi mengenal pasti sekolah-sekolah yang berpotensi dijadikan model cemerlang Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI).

Tuesday, November 8, 2011

DAP mahu kurangkan penguasaan Melayu

Azwandin Hamzah tidak terkejut dengan hasrat DAP itu kerana percaya memang wujud gerakan halus seperti berlaku Pulau Pinang.

KUALA LUMPUR 5 Nov. - Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa) yakin hasrat DAP mahu mengurangkan jumlah kakitangan awam bukan disebabkan faktor ekonomi semata-mata.

NGO sokong kekal mansuh PPSMI

"Bagaimanapun, kita berharap agar kerajaan dapat mengkaji semula pelaksanaannya supaya ia dapat dilakukan secara serentak bermula tahun depan tanpa perlu memberi pilihan kepada sekolah dan ibu bapa," 

KUALA LUMPUR 5 Nov. - Beberapa pertubuhan bukan kerajaan (NGO) menyambut baik keputusan kerajaan mengekalkan pemansuhan Pengajaran Dan Pembelajaran Sains dan Matematik Dalam Bahasa Inggeris (PPSMI) yang dilihat sebagai sangat tepat.

PPSMI: Bukan keputusan 'flip flop'

"Keputusan kerajaan ini bukan 'flip flop.' Sewaktu saya membuat penggulungan di Dewan Rakyat mengenai PPSMI pada 2009 bahawa kita tidak akan teruskan dasar ini dan akan menggunakan Memartabatkan Bahasa Melayu dan Memperkasakan Bahasa Inggeris (MBMMBI), semua pihak bersetuju termasuk pemimpin pembangkang,"

PAGOH 5 Nov. - Tan Sri Muhyiddin Yassin menegaskan, pemansuhan Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI) bukan keputusan yang bersifat 'flip flop'.

TPM nafi kerajaan buat keputusan sambil lewa dalam PPSMI

"Semua anggota Parlimen termasuk daripada pembangkang menyokong apabila kita laksanakan dasar Memartabat Bahasa Malaysia Memperkukuh Bahasa Inggeris (MBMMBI) untuk mengganti PPSMI,”

MUAR 5 Nov. — Timbalan Perdana Menteri menafikan kerajaan membuat keputusan sambil lewa berhubung pemansuhan dasar Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI).

Pemansuhan PPSMI kekal

Muhyiddin berkata, kajian kementerian mendapati hanya 6 hingga 7 peratus sekolah yang melaksanakan PPSMI.

PUTRAJAYA 4 Nov. - Pengajaran dan pembelajaran Matematik dan Sains di sekolah rendah akan dilaksanakan sepenuhnya dalam bahasa Melayu pada tahun 2016 dan untuk Sekolah Menengah pada 2021.